niedziela, 5 lutego 2012

Serowa grzanka w jajku

 Ostatnio cała zmarznięta wróciłam do domu i zamarzyło mi się coś ciepłego, może coś w stylu przekąsek serwowanych w narciarskich kurortach lub z kategorii nazwanej przez amerykanów 'comfort food', czyli takie przytulne jedzenie (szybkie, smaczne i pożywne).
Znalazłam idealne danie, które w stu procentach zaspokoiło wszystkie moje pomyślunki. Także polecam zwłaszcza w taką srogą zimę. Zróbcie grzankę, włączcie grzejnik i usiądźcie z posiłkiem w fotelu przed oknem, patrząc na ośnieżony krajobraz. I wreszcie zima przestanie być taka zła, uhuha:) 

Składniki (1 grzanka): 
  • 1 duża kromka chleba (może być pszenny lub ziarnisty
  • 1 jajko 
  • mała kostka sera żółtego ok. 30g 
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie  
Dodatki: garść świeżego szpinaku, ugotowanego do miękkości 

W misce roztrzepać jajko, zetrzeć do niego ser i dodać przyprawy wedle uznania. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Kromkę chleba zanurzyć w mieszance z jednej i drugiej strony, tak aby oblepiła się całością. Jeżeli cała mieszanka się nie przyklei, to położyć kromkę na patelnię i polać ją pozostałą resztą. Smażyć z dwóch stron aż jajko się zatnie i zrumieni. 
Przełożyć na talerz, można podawać ze szpinakiem, keczupem lub ulubionym sosem.


6 komentarzy:

  1. Jeszcze nigdy tego nie jadłem - najwyższy czas to zmienić ;) Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię takie często - zgadzam się, że to coś na rodzaj comfort food. Pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O właśnie dzięki, wyleciało mi słówko. Miało być comfort, a nie cosy. Dzięki :))

      Usuń
  3. kiedys pewna babcia mnie takimi goscila. Twoja pysznie sie prezentuje !

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podoba :D Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)