poniedziałek, 20 lutego 2012

Łosoś w zielonym pesto

Łosoś jak to ryba dobrze (w)pływa. No dobra dość żartów, ale dlaczego te ryby jeść. A no dlatego, że oprócz dużej ilości witamin, mają zdrowe kwasy omega-3, które między innymi chronią nasze serce, a u pań dodatkowo zapobiegają wahaniom nastrojów.
Łosoś ma wspaniałe soczyste mięso, o charakterystycznym, wyraźnym smaku, a dodatek pesto nadaje mu włoskiego aromatu. Myślę, że taką rybkę to pokochacie :)

Składniki:
  • 1 kg filetu z łososia (może być mniej)
  • pół średniego słoika zielonego pesto
  • sól 
Łososia umyć i osuszyć. Włożyć do żaroodpornego naczynia, lekko posolić i rozsmarować po nim pesto. Piec 45 min w temp. 180 st.C. 

3 komentarze:

  1. Szybko, prosto, zdrowo i bardzo smacznie. Wydawać by się mogło, że to niemożliwe, a jednak!

    OdpowiedzUsuń
  2. UWielbiam to połączenie - kiedyś zrobiłam je na zasadzie "mam łososia co mam w lodówce" i od tamtej pory robię taką rybkę często :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łosoś super,często kupuję w Lidl łososia do zapiekanki,wychodzi super.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)