wtorek, 10 stycznia 2012

Tosty francuskie klasyczne z dodatkami


Często nie mamy czasu na zrobienie rano fajnego śniadania, które zobaczyliśmy gdzieś w gazecie, czy internecie. Nie jest to nic złego, gdy się nam bardzo spieszy lub po prostu nie mamy ochoty krzątać się zbyt długo, wśród kuchennych półek. 
Teraz pomyślcie o tym, ile smakowitych rzeczy możecie zrobić, gdy ten czas i chęci się znajdą. Tyle wspaniałych śniadań nagle staje mi przed oczami. 

Dzisiejsza propozycja jest jednak nieco inna. Dlatego, że nie zajmuje więcej czasu niż owsianka, a jest bardzo smaczne. W dodatku, mamy satysfakcję, że nam się chciało wyjść ze swoich utartych, rutynowych schematów :)

Składniki (1 porcja):
  • 2 kromki chleba żytniego z żurawiną (miałam kupny, ale można upiec z przepisu Liski) lub innego, jaki lubicie
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki cukru 
  • pół banana
  • pół łyżeczki miodu 
  • masło do smażenia
Do podania: 
  • serek waniliowy 
  • dżem truskawkowy 
Jajko wbijamy do miseczki z cukrem. Rozbełtać. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła. Kromki zamaczamy w jajku i kładziemy na patelnię. Kroimy banana na plastry (nie za cienkie) i mieszamy z miodem. Gdy przełożymy kromki na drugą stronę, dodajemy na patelnię banany, które w trakcie smażenia obracamy.
Tosty muszą być upieczone na złoto-brązowy kolor. Wszystko przekładamy na talerz, podajemy z serkiem i dżemem.



1 komentarz:

  1. Pysznie! Takie śniadania lubię najbardziej- na słodko i wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)