piątek, 27 stycznia 2012

Kanapka z pieczonym indykiem

A to było tak, że na obiad był pieczony filet z indyka. Następnego dnia, pokroiłam pozostały kawałek w plasterki i robiłam kanapki, dobierając fajne i smakowite dodatki. Dobre na pożywne drugie śniadanie albo kolację :) Pozostałe mięso wykorzystuję również do sałatki lub makaronu. 

Składniki: 
  • 1 kg filet z indyka 
  • 3 łyżki oliwy 
  • gałązka rozmarynu (lub łyżka suszonego) 
  • sól, pieprz 
  • kromki chleba słonecznikowego (jakiegoś razowego)
  • plastry sera żółtego(gouda, radamer) 
  • suszone pomidory, pocięte w paski
  • liście roszponki
  • musztarda i majonez 
Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy oliwą, posiekanym rozmarynem, solą i pieprzem. Pieczemy 40 min w żaroodpornym naczyniu, przykryte folią aluminiową. Odkrywamy i pieczemy jeszcze 20 min. Kroimy mięso na cieniutkie plasterki. Kromki smarujemy musztardą i majonezem, układamy indyka, żółty ser i dodatki.



7 komentarzy:

  1. Mój ulubiony chleb słonecznikowy!! :D Kanapka pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u... ja też chcę taką rewelacyjna kanapkę!

    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspott.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Kanapka wygląda pysznie.
    A tak w ogóle to bardzo mi się podoba Twój blog, trafiłam tu z Owsiankowa i jutro piekę ciasteczka owsiane z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. indyk plus rukola i suszone pomidory - super. Jednak darowalbym sobie zolty ser, musztarde i majonez - nadmiar roznorodnych smakow zabije efekt smakowy tego tercetu. Raczej pokropilbym chleb dobra oliwa.
    Lukasz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz, po 4 latach zrobiłabym tą kanapkę/grzankę trochę inaczej. Zgodzę się z Tobą, zwłaszcza, że ser żółty kiedyś jadłam często, może dlatego wszędzie mi pasował :P

      Usuń
  5. A poza tym dziekuje za wskazowke ile piec indyka - moze wreszcie uda mi sie go nie wysuszyc na podeszwe.
    Lukasz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chude mięsa łatwo przesuszyć, dlatego trzeba też dostosować czas do swojego piekarnika i wielkości kawałka.

      Usuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)