czwartek, 5 stycznia 2012

Granola Orient Express

Takiej kombinacji smaków to w granoli jeszcze nie miałam. Złapała mnie wczoraj wena i zainspirowana stojącym obok mnie, słoiczkiem sproszkowanego imbiru, wymyśliłam tę oto granolę orient express. Uważałam na to, żeby składniki dobrze się razem komponowały i nie były takie jak zazwyczaj. Jej smak jest cudowny i aromatyczny, a od siostry usłyszałam, że to będzie jej ulubiona. Rzeczywiście jest inna, ale co tu się dziwić, jeśli pochodzi rodem z Azji :)

Składniki:
  • 3 szklanki płatków owsianych, na pół zwykłych i górskich
  • 1 szklanka kokosu
  • 100g nasion słonecznika
  • 80g migdałów, z grubsza posiekanych
  • 4 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku, z czubkiem
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki miodu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2/3 szklanki suszonych śliwek
  • 100g rodzynek
  • 4 suszone figi 
Jeśli miód jest w stanie stałym to podgrzać, aż się rozpuści i wymieszać z oliwą. Suche składniki, oprócz owoców, dokładnie wymieszać z płynnymi w dużej misce. Dużą blachę przesmarować oliwą i wyłożyć równomiernie mieszankę. Piec w temp. 150 st. C, przez 30 min, co 10 min wyciągać i przemieszać szpatułką. 
Upieczoną granolę wystudzić. Dodać pokrojone w kosteczkę śliwki i figi oraz rodzynki.




3 komentarze:

  1. Uwielbiam granolę i nigdy nie robiłam jej sama. Pyszności;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę warto zrobić, tylko później ciężko przestać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowa granola jest pyszna;) Twój pomysł bardzo mi się podoba;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)