TRYB JASNY/CIEMNY

Gnocchi pełnoziarniste z sosem grzybowym


Bardzo często jemy w domu potrawy z kuchni włoskiej, dlatego postanowiłam, że założę na blogu dział z ową kuchnią. Nie znam chyba żadnej osoby, która nie lubi dań pochodzących z tego przesyconego słońcem i pachnącego oliwą kraju.
 
Dzisiejszy przepis jest wariacją na temat gnocchi, czyli włoskich kluseczek, bardzo podobnych do naszych kopytek. Mnie nie trzeba długo przekonywać, gdy w tytule pojawia się słowo "pełnoziarniste".  A do tego wyśmienity sos z leśnych grzybów. 
Polecam, a przepis z blogu yummy lifestyle. 

Składniki:
  • ok. 1 kg ugotowanych i potłuczonych ziemniaków
  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki
  • 1 jajko
  • 40 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 120 ml śmietanki 30 %
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
Grzyby umyć, zalać 500 ml ciepłej wody i odstawić na 2 godziny. Następnie gotować w wodzie, w której się moczyły, przez ok. 50 minut. 

Ziemniaki ostudzić. Na stolnicę wyłożyć ziemniaki, posypać 3/4 szklanki mąki i dodać roztrzepane jajko. Zacznij wyrabiać ciasto, powoli ale dokładnie łącząc składniki i dodając ewentualnie pozostałą część mąki. Pożądana konsystencja to miękkie ciasto, wilgotne, ale nie lepkie. Ciasto podziel na cztery części. Z każdej z nich stwórz wałeczki, pokrój na kawałki mniej więcej tej samej wielkości, najlepiej ok 2 cm. Naciśnij każdą 'kluskę' widelcem, aby stworzyć charakterystyczne dla gnocchi rowki, w których później zatrzyma się odrobina sosu. 

Grzyby wyjąć z wywaru, pokroić w cienkie paski (można je także drobno posiekać). Cebulę posiekać i przesmażyć na maśle. Wlać przecedzony wywar grzybowy na cebulę aż odparuje do ok. 200 ml objętości. Dodać grzyby i śmietankę rozrobioną z mąką, doprawić solą i pieprzem, zagotować i wyłączyć.
Gnocchi wrzucać do gotującej się, osolonej wody. Mieszać przez chwilę, aby nie przykleiły się do dna garnka, a następnie gotować do czasu aż wypłyną na powierzchnię. Podawać na ciepło, polane sosem grzybowym. Wierzch posypać posiekaną, świeżą zieloną pietruszką.




Komentarze

  1. takie wersji pełnoziarnistej jeszcze nie próbowałam ale wyglada bardzo kusząco.
    do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moje smaki. danie prezentuje się przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. naprawdę wyglądaja przepysznie, zrobię je i to szybko, przepis dopisuję do listy

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem po prostu zachwycona tym daniem. Uwielbiam wszystko, co jest polane sosem, zwłaszcza grzybowym. A gnocchi należy do moich faworytów jeśli chodzi o "coś" do sosu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rowniez zapisuje do wyprobowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam gnocchi, zwłaszcza z sosem ze świeżych borowików:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wlasnie zabieram sie za ten przepis :) ale zastanawiam sie. bo zdwazylam kg ziemniakow przed gotowaniem. po ugotowaniu jest ich 700g. czy ma byc 1kg juz ugotowanych? Czy moge zrobic tak jak jest i uzyc np mniej maki? prosze o odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma być już ugotowanych, ale tak jak napisałaś najlepiej dodaj mniej mąki i będzie dobrze :)

      Usuń
  8. zrobilam z tymi co mialam.dodalam chyba z 1 i 3/4 szklanki maki ciasto sie kleilo strasznie.. zrobilam male kluseczki i odstawilam na noc do lodowki. rano kluseczki skleily sie w jedna wielka mase... nie rozumiem. przeciez to ziemniaki i maka dlaczego tak sie stalo? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm ciężko mi powiedzieć, może zależy od typu ziemniaków, jednak przy takiej ilości mąki nie powinny się skleić...

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku