poniedziałek, 5 grudnia 2011

Sałatka z szynką parmeńską i mozzarellą


Pierwszy raz spróbowałam tej sałatki w świetnej, włoskiej restauracji, w Tarnowie. Włoskie smaki bardzo lubię, jest to właściwie moja ulubiona kuchnia i często pojawia się na moim stole. Postanowiłam odtworzyć tą kompozycję w domu i muszę przyznać, że mi się udało :) Odkryłam również niesamowity smak, jaki nadaje sałatce moje nowe odkrycie - krem balsamiczny, dostępny w ekskluzywnych sklepach, ale robi dużą robotę. Potrzeba nam jeszcze, trochę niecodziennych składników, ale zapewniam was, że warto chociaż raz skusić się na taką przyjemność. 


Składniki:(2 porcje) 
  • 2 garście sałaty lodowej 
  • 2 garście rukoli 
  • 1 pomidor, plasterki
  • 1/2 awokado, plasterki
  • 4 suszone pomidory, pociąć w paski
  • 4 plastry szynki parmeńskiej (prosciutto)
  • kulka mozzarelli  
Do podania: 
  • parę cienkich plastrów parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • krem balsamiczny (użyłam densa di balsamico
Na talerzach ułożyć sałaty, pokrojone warzywa, porwaną na kawałki szynkę. Mozzarellę można układać pokrojoną w plasterki lub porwaną w palcach na średnie kawałki (ja tak zrobiłam). Na wierzch położyć parmezan, polać oliwą i kremem balsamicznym. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)