niedziela, 11 grudnia 2011

Mini cupcakes jabłkowo-cynamonowe

 Nie wytrzymałam, musiałam coś upiec, chociaż twardo trzymałam się bez wypieków w adwencie. Nie jest to jednak nic złego zwłaszcza, gdy jest sporadyczne i przede wszystkim daje w domu wiele radości. Kupiłam niedawno formę do mini muffinek, na którą polowałam prawie rok. Dzisiejszy wpis sprawia mi wielką przyjemność, bo czyż nie jest tak, że jak na coś się długo czeka, to cieszy najbardziej? 
Przepis na ciasto od dorotus z moimi modyfikacjami.

Składniki: (ok. 35 mini muffinek lub 16 zwykłych) 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (lub razowej)
  • pół szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 /2 łyżeczki imbiru
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki jogurtu naturalnego (lub maślanki)
  • 3 łyżki roztopionego masła (około 45 g)
  • 1 jajko
  • 2 średniej wielkości jabłka, obrane i pokrojone w kostkę  
Krem do dekoracji: 
  • 300g kremowego serka śmietankowego 
  • pół szklanki cukru pudru 
  • łyżka miękkiego masła 
  • łyżeczka żelatyny 
Dekoracja: 
  • garść posiekanych orzechów 
  • parę kostek czekolady pokrojonej w kosteczki (użyłam mlecznej wedla z imbirem i ciasteczkami - przepyszna !) 


W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie, w drugim płynne. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać, ale z grubsza, dodając jabłka. Ciasto nałożyć do foremek na muffinki, po brzeg papilotek. 
Piec 10-15 min w temp. 190 st. C. 

Wszystkie składniki na krem dokładnie zmiksować i wstawić na chwilę do lodówki. Ostudzone muffinki dekorować kremem, powciskać czekoladę i posypać orzechami. 




4 komentarze:

  1. Zimowe cup cakes.. Kubas gorącej czekolady, twoja babeczka. Marzę o takim wieczorze. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej, ojej, ojej!
    jakie prześliczne, jakie urocze!
    chaps, takie na jeden kęsik ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Ja ostatnio robiłam cup-keksy, które smakiem przypominały twoje (jabłkowo-cynamonowy krem), więc potrafię sobie wyobrazić ich smak:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładnie dekorowane babeczki:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)