poniedziałek, 19 grudnia 2011

Granola z masłem orzechowym


Próbuję już kolejną granolę i nie mam dosyć. Gdy chodzę między sklepowymi półkami, próbując jednak przekonać się do wystawionych tam mieszanek musli crunchy, to nie mogę. Biorę do ręki, czytam składniki i odkładam. Przypominam sobie jak smakują i kieruję się w alejkę z ziarnami i suszonymi owocami. Tak, to jest to, jeszcze tylko słoik masła orzechowego i jestem w domu. Żadne sklepowe musli, nie zastąpi mi mojego miksu o naturalnym orzechowym smaku - ideał :) 

Składniki (duży słój):
2 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki wiórków kokosowych 
1/4 szklanki orzeszków ziemnych 
1/4 szklanki miksu orzechów (migdały, nerkowce, laskowe)
1/4 szklanki pestek dyni 
2 duże czubate łyżki masła orzechowego 
3 łyżki miodu
2 łyżki oleju 
W dużej misce zmieszać płatki owsiane zwykłe, kokos, orzechy i pestki dyni. W małej misce zmieszać masło orzechowe, miód i olej. Podgrzać w mikrofali, żeby składniki były płynne i wymieszać do połączenia się ich.
Wlać do suchych składników i dokładnie zmieszać. Wysypać na posmarowaną cienko olejem blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 st. C (góra-dół). Po 15 minutach pieczenia wyjąć, dobrze przemieszać szpatułką i piec jeszcze 10 minut, na złoty kolor. Po tym czasie mieszankę dobrze wystudzić.



 



7 komentarzy:

  1. Żadna sklepowa granola nie dorówna takiej! Zdrowej i pysznej i własnoręcznie w dodatku zrobionej:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niebo a ziemia taki własny miks a ten ze sklepowej półki. Sama przyjemność w tym słoiczku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem fanką domowej granoli :D Do tej pory robiłam dyniowo-orzechową i cynamonową. Ale z masłem orzechowym...mmmm...to dopiero musi być poezja!
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest bardzo smaczne, przez obtoczenie w maśle orzechowym, płatki owsiane wydają się być takie kremowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. twoje przepisy na granolę są boskie! od ciebie będę garściami czerpać

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję bardzo i zajrzę do ciebie, bo bento to dla mnie nowość :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę wypróbować ! Wygląda obłędnie ,brzmi jeszcze lepiej ! Dam znać jak wyszło ;)Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)