TRYB JASNY/CIEMNY

Dobry start - owsianka i wariacje na jej temat

Owsianka to właściwie moje ulubione śniadanie. Dlatego, że jest zdrowa, pożywna i mogę dodawać do niej różne dodatki, które komponują się w przepyszną paletę smaków. Na początku chciałam rozdzielić te kompozycje owsiankowe na kilka wpisów, ale stwierdziłam, że zrobię jeden, żeby można było mieć te propozycje w jednym miejscu. Naprawdę polecam wypróbować wszystkie :)
Powyżej moje najczęstsze dodatki do owsianki.

Składniki na 1 miseczkę mojej owsianki bez dodatków (dodatki opisane są na każdym ze zdjęć):
  • 3 łyżki płatków owsianych (czasem mieszam : błyskawiczne, górskie, orkiszowe) 
  • 1/2 szklanki wody 
  • 1/2 szklanki mleka (u mnie zawsze mleko sojowe) + dolać jeśli będzie za gęsta  

Na gotującą się wodę w rondelku wsypać płatki i gotować na średnim ogniu parę minut, aż płatki napęcznieją. Dolać mleko i doprowadzić do wrzenia. Przelać do miski. 








Komentarze

  1. Witaj,

    powstał pomysł stworzenia osobnego miejsca w sieci, gdzie znajdowałyby się wyłącznie 'owsiane' przepisy kulinarne - A te, które Pani opublikowała na swym blogu wydają się nam bardzo ciekawe! Zatem - uprzejmie prosimy o pozwolenie zamieszczenia ich (oraz każdego takiego kolejnego; w formie oryginalnej, wraz ze zdjęciem) w naszej wspólnej Krainie Owsa - Owsiankowie!

    Oczywiście źródło zostanie wyraźnie zaznaczone :)

    Liczymy na pozytywną odpowiedź w komentarzach pierwszego posta na blogu - owsianakraina.blogspot.com

    Z owsianym pozdrowieniem,
    Grupa Owsiankowych Smakoszy

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam mniam , aż ślinka cieknie po brodzie , od jutra owsianka na śniadanie . Pozdrawiam :) Lili

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, jak zaczniesz, to się już nie uwolnisz :D

      Usuń
    2. super pomysły, koniec z nudną owsianką :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku