TRYB JASNY/CIEMNY

Ciasto "dzień i noc"

 W końcu nadszedł ten dzień, kiedy dzielę się z wami przepisem na moje ulubione ciasto. Jest to ciasto - tradycja, bo moja mama piecze je co roku na święta i nie wyobrażam sobie ich bez niego. Smakuje bosko, jest subtelnie miodowe z lekkimi grysikowymi masami i kwaskowym domowym powidłem. Najbardziej kojarzy mi się ze świętami. Żadne, nawet najpyszniejsze ciasto, z najlepszej cukierni na świecie, nie zastąpi mi tego cudownego smaku dzieciństwa. Jest to mój numer jeden :) 

Ciasto:
1/2 kg mąki
1 jajko
70g miodu
150g cukru pudru
140g masła
1 łyżeczka sody
3 łyżki mleka
Masa:
1/2 l mleka
4 łyżki kaszy manny
3 jajka
3 łyżki cukru
200 g masła
60 g cukru pudru
sok z połówki cytryny
2 łyżki kakao
dodatkowo: duży słoik powideł śliwkowych (ok 350g)

Polewa:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka masła
2 łyżki kakao
3 łyżki gorącej wody
można posypać zmielonymi orzechami włoskimi
Mąkę, cukier puder, sodę wymieszać, dodać jajko. Miód, masło, mleko podgrzać i dodać do sypkich składników. Połączyć, ugniatając na jednolite, gładkie ciasto.
Podzielić na 4 równe części i rozwałkować na cienkie blaty do blaszki o wymiarach około 20x30 cm. Dobrze jest trochę rozwałkować, nawinąć na wałek i tak przenieść do blaszki, wylepiając formę. Każdy piec na jasnozłoty kolor około 5-7 minut w temp 180 st. C.

Z mleka i kaszy zrobić grysik: w rondelku zagotować mleko, wtedy wsypać do niego kaszę i gotować, aż bardzo zgęstnieje, mieszając, żeby nie przywarło. Jeśli nie za bardzo gęstnieje, można dosypać jeszcze 1-2 łyżki kaszy. Łyżka powinna prawie w nim stać, trwa to ok. 5 minut. Zdjąć z ognia i wystudzić.
W misce utrzeć masło z cukrem pudrem, dodawać wystudzony grysik, zmiksowane jajka z cukrem, a na końcu sok z cytryny. Otrzymaną masę podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i zmiksować.

Polewa: w rondelku roztopić masło, dodać cukier, kakao, na końcu wodę i zagotować. Polać od razu ciasto i posypać zmielonymi orzechami.

Przekładać:
placek - masa ciemna - placek - powidła - placek - masa jasna - placek - polewa 

Można dowolnie dekorować np. zmielonymi orzechami, kokosem lub zostawić czystą polewę. Przechowywać w chłodzie.




Komentarze

  1. jadłam je tylko raz. i niebywale mi wtedy smakowało ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne ciasto. zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Co to znaczy zrobic grysik z kaszy i mleka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba powinnam rzeczywiście rozwinąć tą myśl, więc tak: w rondelku zagotować mleko, wtedy wsypać do niego kaszę i gotować, aż bardzo zgęstnieje, mieszając, żeby nie przywarło. Łyżka powinna prawie w nim stać, trwa to ok. 5 minut. Potem zdjąć z ognia i wystudzić

      Usuń
  4. Czy ciasto można zrobić dzień przed impreza i przetrzymać w lodówce?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, nawet lepiej, bo z każdym dniem zyskuje na smaku, całość jest wtedy tak przesiąknięta smakami ;)

      Usuń
  5. Takie ciasto bez zastanowienia zjadlabym cale na raz :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku