wtorek, 1 listopada 2011

Apple pie z brandy

Gorąco polecam najlepsze ciasto z jabłkami jakie jadłam ! Jest to przepis Rona Dube'sa, którym wygrał konkurs ciast Stone Barns w 2006 roku, w USA. Bardzo długo szukałam mojego ulubionego ciasta z jabłkami, szarlotki i wreszcie znalazłam. 
Więc mówię: tak, to zdecydowanie jest TEN przepis. 

Składniki: 

Ciasto: 

2 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 
1/4 szklanki cukru 
1/2 łyżeczki soli 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta gałki muszkatołowej 
400 g masła 
1/4 szklanki brandy 
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 jajko duże 

Nadzienie: 

1/2 szklanki cukru 
1/4 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej 
1 łyżeczka cynamonu 
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
1/4 łyżeczki zmielonych gożdzików 
1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
10 średnich jabłek obranych i cienko pokrojonych 
1/4 szklanki brandy 
1 łyżka ekstraktu z wanilii 
1 żółtko, rozbełtane widelcem 

W misce przesiać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i gałkę. Wkroić masło i wmiksować, aż zrobią się z ciasta grudki. W małej misce zmieszać brandy, ekstrakt i jajko. Wlać mieszankę do proszków i zmieszać do połączenia się składników. 
Wyłóż ciasto na stolnicę, podziel na dwie części, rozpłaszcz na dyski, owiń w folię i włóż do lodówki minimum na 1 godzinę. 

W misce zmieszać cukier, mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą, cynamon, gałkę, ziele i goździki. 
W drugiej misce umieść jabłka i polej brandy wymieszanej z ekstraktem z wanilii. Dodaj do nich 3/4 przygotowanej mieszanki i połącz składniki.

Nastaw piekarnik na 200 st. C. Okrągłą formę na ciasto (średnica 26cm) posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Utnij z folii spożywczej dwa płaty, umieść między nimi jeden dysk ciasta i rozwałkuj. Dopasuj do formy, aby przylegało do spodu i brzegów. Posyp spód pozostawioną częścią mieszanki i wyłóż jabłka, robiąc kopiec na środku. Rozwałkuj drugi dysk w taki sam sposób i połóż na jabłka. Dociśnij górę do brzegów ciasta, dekoracyjnie modelując je palcami. Zrób na wierzchu trzy podłużne nacięcia, aby ciasto mogło odparowywać. posmaruj ubitym żółtkiem. 

Umieść ciasto na większej blasze i przykryj luźno folią aluminiową. Piecz 1 godzinę, po tym czasie zmniejsz temp. do 190 st. C i piecz przez kolejną godzinę. Gdy do końca pozostanie 10 min. odkryj folię, żeby ciasto się ładnie zarumieniło. 



1 komentarz:

  1. To najlepsza szarlotka jaką jadłam, dużo pracy, ale warto! Robiłam, polecam!!!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)