TRYB JASNY/CIEMNY

Apple pie z brandy


Gorąco polecam najlepsze ciasto z jabłkami jakie jadłam ! Jest to przepis Rona Dube'sa, którym wygrał konkurs ciast Stone Barns w 2006 roku, w USA. Bardzo długo szukałam mojego ulubionego ciasta z jabłkami, szarlotki i wreszcie znalazłam. 
Więc mówię: tak, to zdecydowanie jest TEN przepis. 


Ciasto: 

2 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 
1/4 szklanki cukru 
1/2 łyżeczki soli 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta gałki muszkatołowej 
400 g masła 
1/4 szklanki brandy 
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 jajko duże 

Nadzienie: 

1/2 szklanki cukru 
1/4 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej 
1 łyżeczka cynamonu 
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
1/4 łyżeczki zmielonych gożdzików 
1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
10 średnich jabłek obranych i cienko pokrojonych 
1/4 szklanki brandy 
1 łyżka ekstraktu z wanilii 
1 żółtko, rozbełtane widelcem 

W misce przesiać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i gałkę. Wkroić masło i wmiksować, aż zrobią się z ciasta grudki. W małej misce zmieszać brandy, ekstrakt i jajko. Wlać mieszankę do proszków i zmieszać do połączenia się składników. 
Wyłóż ciasto na stolnicę, podziel na dwie części, rozpłaszcz na dyski, owiń w folię i włóż do lodówki minimum na 1 godzinę. 

W misce zmieszać cukier, mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą, cynamon, gałkę, ziele i goździki. 
W drugiej misce umieść jabłka i polej brandy wymieszanej z ekstraktem z wanilii. Dodaj do nich 3/4 przygotowanej mieszanki i połącz składniki.

Nastaw piekarnik na 200 st. C. Okrągłą formę na ciasto (średnica 26cm) posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Utnij z folii spożywczej dwa płaty, umieść między nimi jeden dysk ciasta i rozwałkuj. Dopasuj do formy, aby przylegało do spodu i brzegów. Posyp spód pozostawioną częścią mieszanki i wyłóż jabłka, robiąc kopiec na środku. Rozwałkuj drugi dysk w taki sam sposób i połóż na jabłka. Dociśnij górę do brzegów ciasta, dekoracyjnie modelując je palcami. Zrób na wierzchu trzy podłużne nacięcia, aby ciasto mogło odparowywać. posmaruj ubitym żółtkiem. 

Umieść ciasto na większej blasze i przykryj luźno folią aluminiową. Piecz 1 godzinę, po tym czasie zmniejsz temp. do 190 st. C i piecz przez kolejną godzinę. Gdy do końca pozostanie 10 min. odkryj folię, żeby ciasto się ładnie zarumieniło. 



Komentarze

  1. To najlepsza szarlotka jaką jadłam, dużo pracy, ale warto! Robiłam, polecam!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku