czwartek, 3 listopada 2011

Ciasto Marchewkowe

Pysznie wilgotne, z piernikową nutą, w konsystencji podobne do bananowego chlebka (z tej rodziny wypieków). Ciasto jest najlepsze z polewą z kremowego serka,

przepis od mamy

Ciasto:
    3 szklanki tartej marchewki 
    3/4 szklanki oleju rzepakowego
    1/2-1 szklanki cukru 
    2 szklanki mąki
    4 jajka 
    2 łyżeczki sody 
    1/2 łyżeczki soli 
    1,5 łyżeczki cynamonu 
    1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 
    ew. 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny


    *można dodać 2/3 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa


    Utrzeć olej z cukrem i marchewką, dodawać mąkę wymieszaną z sodą. Dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając. Do otrzymanego ciasta dodajemy orzechy i cynamon. 
    Formę o wymiarach ok. 20x30 wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec 45 min. w temp. 180 st. C.

    Polewa: 
    400g kremowego serka śmietankowego 
    3/4 szklanki cukru pudru 
    łyżeczka ekstraktu z wanilii 



    Wszystkie składniki zmiksować, aż masa będzie mieć kremową konsystencję. Posmarować nią dobrze wystudzone ciasto. Przechowywać w lodówce. 






    2 komentarze:

    1. Hmm.. długo przeglądałam blog i nie wiedziałam na co się zdecydować, ostatecznie wybrałam marchewkę ;D i w komentarzu pozostawię tylko "MNIAM"!
      MJ xD

      OdpowiedzUsuń
    2. to ciasto jest pyszne, polecam! wczoraj robilam :D

      OdpowiedzUsuń

    Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)