piątek, 14 października 2011

Waniliowe makaroniki z nadzieniem

Ach te makaroniki! Szał na nie pojawia się wszędzie, na blogach, w gazetach i telewizji. Musiałam je zrobić i sama stwierdzić o co tyle 'zachodu'. Rzeczywiście są to bardzo smaczne, lekkie ciasteczka z kremem, które wręcz rozpływają się w ustach. Trzeba być jednak bardzo starannym w odważaniu składników i wykonaniu. Muszę jeszcze nad nimi popracować i będzie bosko. A i przymierzam się kupić wreszcie kolorowy barwnik, żeby były jeszcze piękniejsze :) 

Składniki:
  • 100 g białek (z około 3 jajek)
  • 110 g zmielonych migdałów (bez skórki)
  • 200 g cukru pudru
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • nasionka z 1 laski wanilii

Białka muszą być starsze - najlepiej 24 - 36 godzinne, trzymane w odkrytym pojemniku (miseczce) na blacie, w temperaturze pokojowej.
Migdały i cukier puder przesiać, wymieszać z wanilią.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo drobny cukier i dalej ubijając. Dodać przesiane migdały z cukrem pudrem, wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką, do połączenia składników i nie za długo.

Przygotować rękaw cukierniczy z okrągłą nasadką (około 1 cm). Masę makaronikową przełożyć do rękawa. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać nieduże makaroniki, o średnicy około 2,5 - 3 cm (biorąc pod uwagę, że na pewno trochę się rozleją na boki), pozostawiając między nimi spore odstępy. Po zapełnieniu całej blaszki, odstawić ją na 1 godzinę, by makaroniki się wysuszyły. Na ich powierzchni powstanie delikatna skorupka.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 150ºC przez 8 - 10 minut. Większe makaroniki należy piec dłużej. Poczekać do lekkiego przestudzenia, przenieść na kratkę. Idealne makaroniki mają chrupiącą skórkę i są mięciutkie, lekko ciągnące w środku. Nie powinny się także zarumienić. 

Jako nadzienie zrobiłam: 

I. Krem cytrynowy: 2 łyżki twarożku homogenizowanego, łyżka lemon curd 

II. Krem z nutellą: 3 łyżki twarożku, łyżka nutelli, 1/4 łyżeczki cynamonu.  
To moje proporcje, wszystko zależy od upodobań. Jeżeli wolicie słodszy krem to można dodać więcej nutelli, a mniej twarożku. 





1 komentarz:

  1. pyszne są, a ten krem z nutella mniam ;D!!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)