sobota, 1 października 2011

Lemon curd - krem cytrynowy

Dzisiaj z mamą miałyśmy ochotę na naleśniki z serem, takie pachnące cynamonem i przypiekane na patelni. Do przybrania przygotowałyśmy maliny i śmietankę. Brakowało jeszcze tylko jednej rzeczy - lemon curd'u. Ten kwaskowo-słodki krem cytrynowy był przysłowiową wisienką na torcie, tutaj na naleśnikach :)  Ma gęstą konsystencję i niebanalny smak, po prostu zachwyca ! 
Można smarować nim placuszki, gofry, nadziewać ciasteczka, makaroniki, czy przekładać torty, jest po prostu wielozadaniowy :D


Składniki:
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dodałam czubatą łyżkę)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek


Wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieścić w garnuszku i zagotować, mieszając. Pogotować, mieszając, przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Dodać oliwę i znów pogotować przez 2 minuty.
Umieścić w słoiczku. Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)