czwartek, 1 września 2011

Torta alla Gianduia


To ciasto spełnia wszelkie czekoladowe fantazje. Bez dodatku mąki, z dużą ilością nutelli i gorzkiej czekolady. Już kawałek wystarcza na chwilę zapomnienia. Ulubione ciasto czekoladowe mojej mamy, która zrobiła je po raz pierwszy na moje urodziny. Polecam również z gałką lodów waniliowych :) 

Składniki:
  • 6 dużych jajek (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 125 g miękkiego masła
  • 400 g Nutelli (1 słoiczek)
  • 1 łyżka Frangelico, rumu lub wody
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
  • 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i ostudzonej

W dużej misce ubić na sztywno 6 białek ze szczyptą soli. W osobnym naczyniu ubić masło z nutellą, potem dodać do masy Frangelico (lub rum lub wodę), żółtka i zmielone orzechy, całość zmiksować. Wmieszać i zmiksować z czekoladą. Na końcu dodać ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać.
Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 40 minut w 180ºC.
Polewa:
  • 100 g orzechów laskowych, obranych
  • 125 ml kremówki
  • 1 łyżka Frangelico, rumu lub wody
  • 125 g gorzkiej czekolady

Orzechy podpiec na patelni, często mieszając, by się nie przypaliły. Ochłodzić przed wrzuceniem na polewę (koniecznie!).
W garnuszku podgrzać lekko kremówkę z Frangelico i czekoladą, mieszając. Jeśli tylko czekolada się roztopi, natychmiast ściągnąć z palnika i dalej mieszać, do otrzymania gładkiej polewy.
Na ostudzone ciasto wylać polewę, przyozdobić orzechami.

1 komentarz:

  1. Upiekłam to cudo, nie wierzyłam, że można coś upiec bez mąki. A jednak!!! Jest fantastyczne!! Wprost rozpływa się w ustach. Wyśmienite ciasto!!!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)