poniedziałek, 19 września 2011

Muffinki czekoladowo-bananowe i gruszkowe z masłem orzechowym

Kto nie lubi słodkich babeczek przybranych kremem ? Odkąd piekę nie spotkałam takiej osoby. Są pyszne, wilgotne i z dodatkami. Uwielbiam robić je na różne okazje, ale również w zwyczajny dzień, kiedy mogę obdarować nimi moich przyjaciół.  

Babeczki czekoladowo-bananowe 

Składniki:
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • 100 g brązowego cukru
  • 225 g maki pszennej
  • 3 łyżki dobrej jakości ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Banany zmiażdżyć widelcem i włożyć do miski. Mikserem z końcówką do ubijania białek miksować banany, cienkim strumieniem wlewać olej i nie przestawać miksować. Dodać jajka i cukier i zmiksować na jednolita masę.

W drugim naczyniu przesiać make i kakao. Dodać sodę oczyszczona. Wymieszać, wlać masę bananowa do maki i szybko wymieszać. Wyłożyć ciasto do papilotek. Włożyć do piekarnika i piec około 15 do 20 minut. 

Babeczki z masłem orzechowym i gruszkami 

Składniki: 
  • 300 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 150 g masła 
  • 120g cukru 
  • 1 szklanka maślanki 
  • 2 jajka 
  • szczypta soli  
  • 2 gruszki, obrane i pokrojone w kostkę 
  • masło orzechowe 
W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej roztopione masło, cukier, maślankę i jajka. Mokre składniki mieszamy z suchymi i dodajemy pokrojone gruszki. Blaszkę wykładamy papilotkami i nakładamy po łyżce ciasta, potem łyżeczkę masła orzechowego i znowu łyżkę ciasta. Pieczemy 20 min w 180 st. C.  

Krem do dekoracji 

Składniki: 
  • 180 ml śmietanki 30% 
  • 2 śmietan-fixy 
  • 180 g jogurtu greckiego 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 1/2 łyżeczki żelatyny 
  • kolorowe barwniki (opcjonalnie)
Śmietankę miksujemy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy. Dodajemy resztę składników miksując na niskich obrotach.  Barwniki dodajemy według uznania. 



4 komentarze:

  1. Wyglądają smakowicie! Doradź mi proszę, gdzie dostanę najlepsze papilotki do takich wypieków?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja kupuję w Tesco i się sprawdzają, a wysokie (jak te ciemne)w Ikei, bo z tamtąd mam blaszkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No ja już kupiłem sobie formę silikonową do muffin

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)